Piano- en keyboardmethodes

Er zijn veel verschillende methodes in omloop om piano of keyboard te leren spelen. Logisch, want beginners kunnen verschillende leeftijden en interesses hebben.  Een methode helpt om vaardigheden op een gestructureerde manier, stap voor stap, aan te leren. De meest gebruikte methodes voor de piano zijn die van Bastien, Alfred, Hal Leonard en Faber. (Piano Adventures.) Deze methodes hebben vaak twee versies: een voor kinderen en een voor volwassenen.

Toetsenboek

Voor de jongste leerlingen heb ik zelf een methode ontwikkeld. Hoe goed de genoemde boeken ook zijn, ze zijn uit het Engels vertaald en bieden voor jonge leerlingen weinig bekend materiaal. Bovendien is er in mijn methode een geleidelijke overgang van alternatieve notatie naar notatie van noten op de notenbalk. Voor beginnende leerlingen vanaf twaalf jaar heb ik het ‘Toetsenboek’ geschreven, dit bevat een moderner en meer volwassen repertoire.

Voor keyboard, waarbij maar op een balk gelezen hoeft te worden, gebruik ik ook verschillende methodes.

Wel geïnteresseerd  in piano spelen maar geen zin om heel veel noten te lezen? Er zijn ook boeken voor wie als toetsenist in een band aan de slag wil, of voor wie zichzelf bij het zingen wil begeleiden. Voor de leerling die liever jazz wilt spelen gebruik ik onder andere de boeken van jazzlegende Oscar Peterson

Na een paar jaar is de basis voor het spelen gelegd en is het meestal niet meer nodig om met een methode te werken. Zelf heb ik een gevarieerd repertoire, van Bach en Chopin  tot Einaudi en Gershwin, dus een leerling kan alle kanten uit. De Spaanse klassieke muziek neemt zowel wat stijl als wat techniek betreft een aparte plaats in. Na het behalen van mijn conservatoriumdiploma heb ik daarom bijna drie jaar gestudeerd bij een leerling van de beroemde Spaanse pianiste Alicia de Larrocha.

Boek een proefles

Heeft u interesse gekregen? U kunt via onderstaand formulier een afspraak maken voor een proefles. Bellen of een bericht sturen kan natuurlijk ook: 06-39847990